Nieuws

Goed nieuws uit Den Haag: Kamelenmelkerij Smits mag blijven!

Kamelenmelkerij Smits heeft als enige kamelenmelkerij in Nederland een vrijstelling gekregen om de één-bultige kamelen (oftewel dromedarissen) te mogen houden. Dat staat in de brief die Minister Adema aan de Tweede Kamer heeft verstuurd op donderdag 19 januari 2023. We zijn enorm opgelucht en blij met de duidelijkheid dat we in Berlicum mogen blijven!

In juli 2022 werd de nieuwe Huis- en hobbydierenlijst bekend. Hierop staan 30 zoogdiersoorten die vanaf 1 juli 2024 gehouden mogen worden, terwijl op dit moment ruim 300 zoogdiersoorten in Nederland gehouden worden. De twee-bultige kameel, alpaca en lama staan op de lijst met diersoorten die gehouden mogen worden, maar de dromedaris niet. Zonder dromedarissen op onze boerderij kan er geen kamelenmelk geproduceerd worden. Dit is natuurlijk geen optie! Aangezien dit de enige professionele kamelenmelkerij in Europa is, en veel mensen de kamelenmelk drinken vanwege de positieve eigenschappen voor mensen met suikerziekte, allergieën, maag- en darmklachten en weerstand verhogen, zijn veel mensen afhankelijk van onze productie.

 

Na intensief contact en veel overleg over de toekomst van de kamelenmelkerij en de onderbouwing van de Huis- en hobbydierenlijst, met onder andere wetenschappers, dierenartsen en andere specialisten, werd duidelijk dat de wetenschappelijke onderbouwing van de lijst niet klopte. Met name de redenatie dat de dromedaris niet gedomesticeerd is, de belangrijkste reden dat deze niet op de lijst staat, werd door internationale wetenschappers onderuit gehaald. Daardoor is er een motie in de Tweede Kamer ingediend en met een meerderheid van de stemmen aangenomen. Deze motie werd genoemd in de brief van de Minister en zal nog verder uitgevoerd worden. Er zijn veel mensen die ons hebben gesteund en geholpen om dit doel te bereiken. Denk aan alle overleggen met de specialisten, de media die aandacht aan onze situatie heeft besteed, maar ook alle persoonlijke steunbetuigingen en het ondertekenen van de petitie! We willen iedereen ontzettend bedanken voor hun inzet en steun!

 

Dit is uiteraard zeer goed nieuws voor mensen die al jarenlang kamelenmelk(producten) bij ons kopen. Hen kunnen we nog lang voorzien in hun behoeften. Ook kunnen we weer investeren in onze toeristische activiteiten: een nieuwe keuken in de groepsaccommodatie/B&B, verbetering van de excursies op de boerderij en uitbreiding van de kinderfeestjes activiteiten. Nu dat er weer zicht is op een toekomst kunnen er ook nieuwe arrangementen opgezet worden. Alle medewerkers en zorgcliënten van de kamelenmelkerij kunnen we weer de garantie geven dat ze zich bij ons kunnen blijven ontwikkelen.

 

We willen iedereen bedanken die ons gesteund heeft in deze zware tijd en hopelijk mogen we jullie (weer) een keer verwelkomen op Kamelenmelkerij Smits

Janet werd geboren in de wei!

Op 7 mei 2021 beviel kameel Brigitte in de wei van haar eerste kalf. Ze is vernoemd naar een jonge dame die op dat moment op beozke was op de kamelenmelkerij: Janet

Kamelenmelkerij opent nieuwe stal

Filmpje gemaakt door club R.V.C.V. in 2015