Kamelenmelk

 

Kamelenmelk, het lekkerste alternatief voor koemelk!
Kamelenmelk is onbewerkt, puur natuur en niet gepasteuriseerd!

Kamelenmelk is sinds 2006 nieuw in Nederland. Kamelenmelkerij Smits is de eerste en vooralsnog enige kamelenmelkerij in Europa.

Nederlandse kamelenmelk smaakt ongeveer hetzelfde als koemelk. Sommige mensen vinden dat kamelenmelk wat zouter en pittiger smaakt dan koemelk. Koeien en kamelen eten voor het grootste deel gras. Dit gras bepaalt grotendeels de smaak van de melk.

Volgens de FAO (de wereld voedsel organisatie) is kamelenmelk een van de gezondste dierlijke melksoorten. Kamelenmelk bevat geen beta-lactoglobuline, het eiwit dat een grote rol speelt bij het ontstaan van koemelkallergie.

  • 5.Kameelinmelkruimte
    Het melken van een kameel
  • 2.Kamelenmelken
    Joyce, een van de eerste melksters van de Kamelenmelkerij!
  • 6.kamelenuiers
    Melkmachine aan de uier
  • 2.melkverwerking
    Ruud doet op maandag, woensdag en vrijdag de verse kamelenmelk in flesjes bottelen!
  • 1.Kamelenmelk
    Proost!

Samenstelling kamelenmelk

Eiwit (g/100g) 2,55
Vet:   (g/100g) 3,4
Onverzadigde vetzuren 43%
Lactose (g/100g) 4,3
Mineralen(g/100g) 0,9
Energie 68,6 kcal/100g

Kamelenmelk bevat geen β-lactoglobine.

Onderstaande getallen zijn percentages per 100ml melk

Mineralen   Vitamines  
Na (mg%) 36 Thiamine (mg%) 0,03
K (mg%) 60 Riboflavine (mg%) 0,04
Ca (mg%) 132 B6 (mg%) 0,05
Mg (mg%) 16 B12 (mg%) 0,0002
Zn (mg%)  0,4 B3 (mg%) 0,046
Fe (mg%) 0,04 B5 (mg%) 0,09
Cu (mg%) 0,02 Vitamine E (mg%) 0,027
Mn (mg%) 0,02 Vitamine C (mg%) 3,6
P (mg%) 58 Vitamine A (I.U) 129,1
Cl (mg%) 0,16 Caroteen (mg%) 0,029

Alternatief voor koemelk

Sommige mensen drinken geen koemelk. Kamelenmelk zou een goed alternatief zijn voor deze mensen. De smaak van Kamelenmelk is vergelijkbaar met die van koemelk. Kamelenmelk is 100% koemelkeiwit vrij.  En bevat alleen maar kamelenmelkeiwitten. Deze eiwitten dragen bij tot een groei van de spiermassa en de instandhouding van de spiermassa en de botten.  Kamelenmelk is een bron van calcium dit draagt bij tot een draagt bij tot een normale bloedstolling

– Calcium draagt bij tot een normaal energielevering metabolisme

– Calcium draagt bij tot een normale werking van de spieren

– Calcium draagt bij tot een normale neurotransmissie

– Calcium draagt bij tot de normale werking van spijsverteringsenzymen

– Calcium speelt een rol in het proces van celdeling en –specialisatie

– Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten

– Calcium is nodig voor de instandhouding van normale tanden

Profiteer nu van de gezondste kamelenmelk en laat het bij je thuisbezorgen.
Bestel de verse kamelenmelk of de Kamelenmelkpoeder via de webshop!

Houdbaarheid van kamelenmelk

In de flesjes verse melk die je kunt kopen zit onbewerkte kamelenmelk! Daarom is de verse melk in de koelkast 3 á 4 dagen houdbaar. Direct nadat de kamelen gemolken zijn wordt de melk gekoeld tot 4°C.

2.melkverwerkingEen deel van de verse melk wordt ingevroren in flesjes van 0,5 liter, ingevroren is de melk namelijk 1 jaar houdbaar.
Als je de ingevroren kamelenmelk wilt gaan drinken moet je de flesjes in de koelkast laten ontdooien.
Daarna is de melk nog 3 dagen houdbaar, mits ze gekoeld bewaard wordt.
Melk die eenmaal ontdooid is kan niet opnieuw worden ingevroren.

Schudden voor gebruik!
Omdat de kamelenmelk onbewerkt is kan het vet dat de melk bevat op de melk gaan drijven. Dit verandert niets aan de smaak, het enige wat je moet doen is goed schudden voor gebruik!

De kwaliteit van de kamelenmelk wordt nauwkeurig bewaakt volgens het hygiënepakket boerderijzuivelbereiding.


Literatuur

*   C. Maljaars. Kamelenmelk, gezondheidsdrank van de toekomst? Voeding en Visie 2009 (2) 35-37

** Whango. What steps towards camelmilk technology. Int.J.Anim.Sci. 1993;8:9-17

*** Smits M. Kamelenmelk mogelijk gezonder alternatief dan koemelk. Voeding Nu 2009;9:19-21

**** Omar A et al. Compositional, technical and nutritional aspects of dromedary camel milkInt Dairy Journal (2010) 20: 811-821