Historie van
Kamelenmelkerij
Smits

Historie

De Kamelenmelkerij Smits is in 2006 opgezet door Frank Smits, toen nog een student aan de HAS in ‘s-Hertogenbosch. Hieronder kun je het ontstaan van het bedrijf lezen.

 

Kamelenmelk Project

Volgens de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is kamelenmelk een van de gezondste dierlijke melksoorten. De FAO stimuleert dan ook de productie van kamelenmelk. 
Naar aanleiding hiervan heeft Frank Smits, in het kader van zijn studie aan de Hogere Agrarische School in ’s-Hertogenbosch, onderzocht of het mogelijk is in Nederland economisch verantwoord kamelenmelk op de markt te brengen. Het leek Frank zo interessant om kamelen te melken, dat hij hier werk van heeft gemaakt.

De locatie

De gemeente Den Bosch heeft in 2006 op de hoek van de Rompertse baan – Wethouder Schuurmanslaan een stuk grond van ongeveer ¾ hectare tijdelijk in bruikleen gegeven. Hier zijn in augustus 2006, 3 kamelen van één van de Canarische eilanden in Den Bosch gearriveerd. Na een bootreis van 5 dagen zijn de dieren met een, speciaal voor het vervoer van kamelen ingerichte trailer, vanuit Spanje naar Nederland gereden.

 

Eind 2006 zijn de kamelen verhuisd naar het winterverblijf in Cromvoirt. Daar werden in het voorjaar van 2007 de eerste kalfjes geboren. Sindsdien is kamelenmelk in Nederland verkrijgbaar.

 

In september 2010 is de Kamelenmelkerij verhuisd naar Berlicum, naar een grote locatie waarbij er meer ruimte is gecreëerd voor meer kamelen. In 2014 waren er al meer dan 80 kamelen, ook is in april 2014 het bedrijf uitgebreid met een restaurant in oosterse sferen. In 2018 hebben we een nieuwe stal gebouwd en nu beschikken we over ongeveer 100 kamelen. 

Het doel

Het eerste doel van het kamelenmelk project was om te onderzoeken of het mogelijk was kamelen machinaal te melken en de afzet mogelijkheden in kaart te brengen. En dat is gelukt! Het melken van de kamelen gaat met behulp van een machine die Frank Smits, eigenaar van de kamelenmelkerij, zelf heeft uitgevonden. De dieren worden nu dus met een speciaal aangepaste koeien-melkmachine gemolken. De melk wordt in zijn natuurlijke vorm verkocht maar wordt ook verwerkt tot andere producten en is op meerder locaties in Nederland maar ook in de EU en wereldwijd verkrijgbaar.